maanantai 10. huhtikuuta 2017

Ensimmäiset esteratsastuskilpailut

Kun itse aloittelin kisaamista vuoden 2015 keväällä, pulpahti mieleen jos jonkinlaisia kysymyksiä, jotka lähinnä nyt vain naurattavat! Osaan näistä pohdinnoista ei löytynytkään mitään vastauksia netin syövereistä, ja ensimmäisiin kisoihin lähtiessä fiilis oli, kuin olisi marssinut soitellen sotaan. Nyt useita kisakokemuksia rikkaampana päätin koota kattavan, rautalangasta väännetyn tekstin siitä, kuinka toimia kisapaikalla, sekä ennen itse koitosta. Toivottavasti löydät täältä vastauksen jos toisenkin kysymykseesi, jos olet matkalla ensimmäisiin kisoihisi!
Ja ai niin, tämä koskee pääasiassa estekisoja, joskin monet kohdat pätevät varmasti myös muihin lajeihin.
Itsekäyttämäni kisa-asu 1-tasollla

ENNEN LÄHTÖÄ:

Miltä pitää näyttää?

- Ykköstason estekisoissa riittää, kuten säännöissäkin lukee, ihan vain siisti ratsastusasu. Et siis tarvitse kisatakkia tai valkoisia ratsastushousuja, mutta jos sellaiset omistat ja mielesi tekee ne laittaa, niin anna palaa! Useimmiten käytetty asu ratsastajilla on kuitenkin arkikäytössäkin olevat ratsastushousut yhdistettynä lyhyt- tai pitkähihaiseen kisapaitaan. Monet (kuten ajoittain minäkin) panostavat jokaisiin kilpailuihin täysillä, mikä on kyllä ainakin omasta mielestäni mukava tapa ilmaista kilpailujärjestäjille arvostusta. Pääasia on kuitenkin, että vaatteet ovat siistit ja puhtaat, kuten myös kypärä, ratsastuskengät tai -saappaat sekä muut ratsastajan varusteet.
Yleisin kisa-asuni 1-tasolla
 Hevosellekin riittää ihan arjen varusteet - tottakai puhdistettuna! Itse tykkään kuitenkin laittaa satulahuovan, jota ei arjessa näy. Siistiltä näyttää myös se, kun ratsukon varusteet matchaavat toisiinsa, ja esimerkiksi huopa hevosella ja paita ratsastajalla kuuluvat samaan värimaailmaan. Jälleen kerran siisteys on kuitenkin ainoa, mitä sääntöjen mukaan vaaditaan, ja sen kanssa voikin ihan omaa päätä käyttää!



Ilmoittautuminen?

- Lähes kaikki kilpailut Vuoden 2017 alusta alkaen kaikki kilpailut löytyvät Suomen Ratsastajainliiton (SRL) kisapalvelusta eli Kipasta. Kipassa kisakutsuja pystyy selaamaan ilman sisäänkirjautumista, mutta ilmoittautuminen ilman tunnuksia ei onnistu. Jotta saat tunnukset kipaan, tulee ensin hankkia ainakin toistaiseksi maksuton E-lupa, joka on 2017 lähtien 10e. Sen saa menemällä ensin SRL:n sivuille, sieltä kilpailut > kilpailuluvat > ratsastajan kilpailuluvat > E-kilpailulupa > Tilaa E-kilpailulupa. Tätä ennen sinun tulee kuulua johonkin SRL:n jäsenseuraan, mistä voit lukea lisää täältä.
  Osa kilpailukutsuista julkaistaan kuitenkin muualla kuin kipassa, jolloin riittää pelkkä Green Card. Tällöin ilmoittaudutaan sähköpostitse kilpailukutsun ohjeiden mukaan. Näitä kutsuja löytää mm. Facebook-ryhmistä tai tallien seiniltä. V. 2017 alkaen kaikki muualla kuin kipassa julkaistut kilpailut ovat harjoituskilpailuja, joihin ei tarvitse E-lupaa!
Jos kuitenkin ilmoittaudut muuten kuin kipan kautta esim. harjoituskilpailuihin, vaikka sähköpostitse, muista mainita viestissä oma nimesi, ratsun nimi, onko ratsu pieni poni (alle 140cm), iso poni (140-148cm) vai hevonen (tämän perusteella laitetaan mahdolliset radan sarjavälit), luokat joihin osallistut (kannattaa mainita sekä luokan numero että korkeus, esim. luokka 3 80cm), äläkä unohda myöskään omia yhteystietojasi eli ainakaan puhelinnumeroa, jotta sinulle voidaan ilmoittaa, jos aikataulussa tai muissa järjestelyissä tapahtuu muutoksia. Jos kuulut johonkin jäsenseuraan, voit myös sen mainita.

Ennen lähtöä?

- Mitä kaikkea täytyy ottaa mukaan? Kuinka aikaisin täytyy lähteä? Meneekö poni traikkuun? Löydetäänkö perille?
Vanha kunnon lista ranskalaisilla viivoilla auttaa kummasti, kun siihen pistää kaiken mukaan otettavan. Tärkeintä on, että perusratsastuskamat ovat mukana: satula (+ satulavyö!!), suitset ja suojat, itsellesi kypärä. Jos kaikki tämä on mukana, ei osallistumista voida evätä ainakaan järjestäjän puolesta. 3, 148 tai 62. Numerolappu kiinnitetään yleensä suitsiin korvan alapuolelle, jalustimeen, rintaremmiin tai satulahuopaan.

Pakkasella lämmintä päälle!
Numerolappu on tullut ensimmäistä kertaa tänä 2017 vuonna myös 1-tasolla käyttöön, mutta kaikissa kilpailuissa sitä ei ole selkeästikään käytetty. Jos numerolappua käytetään, lukee kilpailunumero yleensä lähtölistalla nimen perässä. Lähtöpaikkasi ei siis ole kilpailunumerosi, vaan kilpailunumerosi on erikseen oma lukunsa, esim.
Itselläni oli jopa useampi loimi ja huopiakin pari kappaletta mukana, vaikka kyseessä oli kesä! Sellaisia ei siis tarvita, vaan ne varusteet, joita normaalistikin ratsastaessa käytät sekä muutamia lisäjuttuja. Sääennustus on hyvä tsekata ennen lähtöä - tarvitaanko sadelointa luokkien välille ja ehkä fleeceä tai villaa kuivatteluun? Onko talvi ja ratsusi klipattu? Traikussa voi vetää ilma aika paljon, joten kannattaa pitää lihakset lämpiminä! Kesällä kuumalla illalla täytyy taas muistaa hevosen nesteytys, eli ämpärillinen hyvänmakuista, vaikkapa omenamehulla tehostettua vettä on tärkeää pitää mukana. Monet hevoset eivät mielellään tosin kisapaikoilla juo, mutta silti pitää tarjota. Muista huolehtia myös omista syömisistä! Apujoukkojen määrää ei kannata yliarvioida, sillä yksi hyvin hommansa hoitava kisahoitaja riittää aivan mainiosti, ja suuri väkijoukko hevosen ympärillä aiheuttaa pääasiassa stressiä.
"Virallisiin" asioihin tarvitset rahaa kilpailumaksuihin ja halutessasi buffettiin, sekä jäsenkorttia on myös hyvä pitää mukana, vaikkei sitä kipan kautta ilmoittautuessa kysytäkään.
Aikaa kannattaa varata mieluummin ensimmäisellä kerralla liikaa kuin liian vähän. Kannattaa tsekata vaikka Fonectan karttasivuilta, kuinka kauan matkaan menee autolla, ja sen lisäksi keskustella kuskin kanssa siitä, millaisella nopeudella hän aikoo matkan ajaa traikku perässä - toivon mukaan hyvin rauhassa ja kiirehtimättä!

Paikan päällä?

- Kisapaikalle kannattaa saapua ihan ehdottomasti viimeistään tuntia ennen oman luokan alkua. Ensimmäisenä ilmoittaudutaan kilpailukansliaan, joka useimmiten löytyy buffetin lähistöltä. Jos et löydä kansliaa tai mikä tahansa muu arveluttaa, kannattaa rohkeasti kysyä keneltä vaan - itse en ole ikinä saanut töykeää vastausta, vaan ihmiset vastailevat yleensä mielellään.
  Kansliaan mennessäsi kerrot oman nimesi sekä luokkasi. Kansliaan maksat kilpailumaksut, jotka koostuvat ilmoittautumis- ja lähtömaksuista. Ne merkitään kilpailukutsussa esim. 6+6 tavalla, jolloin luokka maksaa siis yhteensä 12e. Jos olet jälki-ilmoittautunut, eli ilmoittautunut ilmoittautumisajan jälkeen, joutuu maksamaan jälki-ilmoittautumismaksun ed. mainittujen maksujen lisäksi. Kaikki tämä löytyy kutsusta.
Radan opettelua
Tämän jälkeen voit keskittyä itse kilpailuihin. Hevonen kannattaa ottaa trailerista ulos vasta, kun sitä aletaan heti kävelyttää, laittaa kuntoon tmv. Muistathan, että kilpailupaikoilla hevosella tulee olla suitset päässä aina trailerin ulkopuolella. Kisapaikalla on erillinen paikka kävelytettäville hevosille sekä ratsastusverryttelyyn.
  Verryttelyn ja radan kävelyn ajankohta on hyvä varmistaa etukäteen. Verryttely voi olla kilpailukentällä ryhmissä, tai kokonaan erillisellä kentällä. Jos hevonen tuntuu jo nopean verryttelyn jälkeen hyvältä, ei sitä kannata uuvuttaa ennen rataa. Ennen radalle menoa varmistathan, että sinulla on oikeanlaiset varusteet eikä esimerkiksiä vääränlaisia apuohjia tai liian pitkää raippaa ole jäänyt verryttelystä.
  Kun verrytellään kilpailukentällä ryhmissä, tapahtuu suunnan vaihto verryttelyn valvojan toimesta. Omalla verryttelykentällä asia on tapauskohtainen, ja joissakin paikoissa ratsukot menevät miten sattuu kentällä, osassa ratsastajat sopivat keskenään suunnan. Epätietoisuuden takia ei kannata jättää verryttelemättä toiseen suuntaan, vaan kannattaa rohkeasti kysyä ja keskustella toimihenkilöiden sekä muiden ratsukoiden kanssa!

Kun pääset itse kilpailukentälle, olet todennäköisesti ensin valmistautumassa kisakentällä edellisen ratsukon suorituksen ajan. Muista tarkkailla ratsukon menoa, jottet ole tiellä missään vaiheessa. Jos hiemankin epäilet hevosen olevan epävarma jonkin esteen kohdalla, on hyvä hetki käydä tutustumassa siihen ennen radan ratsastusta vaikka käynnissä kävelemällä sen eteen.
   Ennen rataa tulee tervehtiä tuomaria esimerkiksi nostamalla kättä. Se kannattaa tehdä selkeästi, jotta tuomari on varma näkemästään. Tämän jälkeen saat lähtömerkin eli tuomari viheltää pilliin, jolloin saat aloittaa radan.
Radalla
Radan jälkeen voit poistua kentän portista, ellei jälkeesi tuleva ratsukko ole viimeinen. Tuolloin yleensä toivotaan, että jäät viimeisen ratsukon seuraksi radalle, ettei hevonen jää yksin.
  Jos satut sijoittumaan, on palkintojenjako joko ratsain tai jalkaisin. Tällöin toimit kuuluttajan ohjeiden mukaan. Muussa tapauksessa et ole enää velvollinen mihinkään kisapaikalla, joten voit hyvin lähteä kotimatkalle.

Jälkeen?

- Tulokset julkaistaan yleensä Kipassa melko nopeasti kilpailun jälkeen, jolloin viimeistään näet sijoituksesi.

______________________________________________________

Suosittelen lukemaan SRL:n kilpailusäännöt heidän sivuiltaan. Sieltä löytyy erikseen niin lajikohtainen kuin yleispäteväkin opus, jotka on äärimmäisen hyvä lukea ennen kilpailuja, sillä niissä kerrotaan kaikki olennainen. Myös sääntökoulutus on järkevää käydä.

Saitko mihinkään pohtimisiisi helpotusta tai heräsikö lisäkysymyksiä? Vastailen mielelläni alla kommenteissa sen mitä osaan. Tsemppiä kaikille tuleviin kisakoitoksiin!

2 kommenttia:

  1. Siis tää oli tosi hyödyllinen postaus!
    tiiajanasu.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Ihan super hienoa kuulla, että tästä on ollut hyötyä - ei siis tullut turhaan kirjoitettua ;)
      Käyn katsomassa sun blogin!

      Poista