sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Ihanteelliset olot

 Hevosvoimien viemää -blogit yhteistyön kautta tehty postaus. Muiden bloggaajien samasta aiheesta tehdyt postaukset löytyvät näistä osoitteista: http://my-finest.blogspot.fi/, http://elamaataallapain.blogspot.fi/, http://kissapedonviikset.blogspot.fi/


Mulle on aina ollut tärkeää hevosen hyvät olot. En kuitenkaan ole tiennyt asioista paljoa, joten en ole osannut paljoa vaatiakaan. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin perehtynyt ehkä vähän liikaakin kyseiseen asiaan, ja nykyään itseäni kiinnostaa todella paljon hevosen lajinomaisesti parhaiden olojen sekä kilpailevan urheiluhevosen elämän yhdistäminen. Ne kun tuntuu kulkevan hyvin harvoin käsikädessä...

Tiedän ja tunnen ihmisiä, joiden ajatusmaailmassa hevonen on urheiluväline, vaikkeivat he sitä edes itselleen myönnäkään. Tiedän ja tunnen myös sellaisia ihmisiä, joiden mielestä hevosella kuuluu olla samanlaiset olot kuin joskus lajin alkuaikoina - villeinä ja vapaina.
Entä oma ajatusmallini? Lotta on mulle kumminkin lemmikki ja ystävä, mutta samaan aikaan myös treenaamme ja kilpailemme parhaamme mukaan. Haluaisin siis saada sekä hevoselle että treenaamiselle mahdollisimman hyvät olosuhteet. Ja mitä se sitten tarkoittaa, niin sitä nyt avataan tässä!

Välttämätön ex-tarhakaveri
 Lottahan on jo kokopäivätarhauksessa, ja se onkin ihan ehdoton. Tarha olisi kuitenkin parhaimmillaan oikeasti suuri peltoineen, metsineen ja muine virikkeineen. Sellaisia näkee jos koskaan kilpailevilla hevosilla, vaikka hevosen omaehtoinen liikunta monipuolisessa maastossa itsekseen ja kaverin kanssa olisi äärimmäisen tärkeä lihaksistolle, muulle kropalle sekä mielelle. Lajitoverikin on siis mielestäni välttämätön, jotta hevonen pääsee purkamaan tunteitaan toiselle hevoselle. Tällä hetkellä Lotalla onneksi onkin huippukiva tarhakaveri!
Nyt on onnistuttu myös testaamaan käytännössä vapaa heinä Lotalla, ja se toimiikin paremmin kuin hyvin! Tallilla jaetaan heinät aamulla, kertaalleen päivällä sekä illalla, joten välit ovat melko pitkiä, jos heinää saa vain vähän kerralla. Nyt kuitenkin tammat saavat tarhaansa jokaisella ruokinnalla niin paljon safkaa, että se riittää helposti seuraavaan ruokintakertaan. Eivätkä ne suinkaan ahmi kaikkea suoraan, vaan säännöstelevät itse hyvin syömistään, ja nauttivat aina fiiliksen mukaan pitäen itsenäisesti pausseja. Neideillä on tarhassaan heinälaatikko, joten mitään ei poljeta tai mene hukkaan. Nykyään en siis stressaa heinäväleistä tai yritä ehtiä itse tiettyihin aikoihin tallille antamaan väliheiniä, kun systeemi on nyt aika kätsä.

Kun hevonen asuu tallissa, toivon sisälämpötilan olevan mahdollisimman lähellä ulkolämpötilaa, paitsi pakkasella toki plussan puolella sekä kesähelteillä hieman viileämpi. Sisäilma tietysti raikas ja talli muutenkin ilmava, eikä missään nimessä karsinoiden väleille umpiseiniä. Yöksi heinäverkkoon paljon heinää, kuten itse teenkin. Tallissa vietetty aika ei saa mielestäni ylittää puolta vuorokautta, sillä eihän hevonen nuku samalla tapaa kuin ihminen lähes kymmentä tuntia, vaan syvässä unessa se saattaa viettää vain tunnin yössä!

Entä mitä itse kaipaan? Noh, kuiva ja huoneenlämpöinen satulahuone, huikeat sosiaalitilat, lämmin hoitopaikka sekä pesukarsina säädettävällä vedellä. Myös hevosen hyväksi hyväpohjaiset kenttä sekä maneesi, unohtamatta hienoja maastoreittejä. Mutta kenellepä nyt tällaiset ei kelpaisi? Niinpä, mutta tulipahan mainittua.

Kuulostaako tutulta, vai ovatko omat visiosi aivan päinvastaiset? Kerro toki, sillä itseäni kiinnostaa ihan hirveästi kuulla muiden ajatuksia kyseisestä aiheesta!

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintonen ja hyvin toteutettu postaus! Oon jotenkin aika samoilla linjoilla oman ajatusmaailman kanssa etenkin kaikissa noissa tarhaukseen liittyvissä asioissa: mullakin hevoselleni on ihan ehdotonta kokopäivätarhaus sekä tarhakaveri. Tykkään lisäksi siitä jos hevonen saa olla tarhassa vapaalla heinällä - ainakin omani kohdalla, mikä ei myöskään itseään näytä koskaan mahan perusteella ähkyyn syövän... :D

    Sun blogillas on myös tosi kaunis ulkoasu ja tää vaikuttaa mielenkiintoselta, joten saat uuden lukijan! :-D

    http://piupaupolle.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, kiitos paljon kivasta kommentista! Piristi ihanasti päivää :)

      Mukava kuulla, että löytyy muitakin samoilla linjoilla olevia! Tuntuu välillä kyllä siltä, että on jotenkin coolia pitää hevosta harrastusvälineenä pienessä tarhassa ja yksin, ilman mitään kunnollisia perusteluja. Itse voisin taas viikonpäivät putkeen kertoa hevosen tarhaamisista ja kuinka se on eläin siinä missä muutkin, sekä viihtyy tosiaan paremmin kamun kanssa, isossa tilassa, kuin foliorullaksi käärittynä maahan naulattuna :D

      Mut hei, käyn vielä myöhemmin tsekkaamassa sun blogin! :)

      Poista